Friday, July 12, 2013

Kes on võimsam?

Kes on vetevalitseja – kas Poseidon või  Neptunus? Kumb on tõelisem? Kes on võimsam? Seda me ei tea, aga eeldame, et Poseidon on võimsam, kuna ta on Zeusi vend, aga Neptunus on tänase päeva teadmiste põhjal suhteliselt suvaline jumal. Kuid kas ka Zeusi võimuaja tipul?
Ühel päeval, kui Poseidon oli oma hea semu soovitusel läände matkanud, kohtas ta hiiglasliku veekogu keskel … hiiglast? Keset sealset vett seisis Neptunus. Poseidon küll ei uskunud, et Neptunus on vete jumal, sest tema on vetevalitseja ja -jumal ning tema kuju seisab ka temasse mitte uskuvate inimeste lähedal kaugel põhjas - Kopenhaageni sadamas. Neptunus aga ütles: „Küsi inimeste käest! Nemad peavad hetkel minu auks pidustusi seal künka tipus.“ Poseidon seda loomulikult ei teinud. Tema uskus inimesi madalamast klassist olevat ja lihtsalt ebaviisakad temasuguste jumalatega. Poseidon teadis, et inimesed peavad tähtsaimaks jumalaks tema venda Zeusi. Talle tegi heameelt, et inimesed, keda nimetatakse helleniteks, teadsid nii palju Zeusi lastest ja tema igapäeva- elust.
Kuhu ma nüüd jäingi? Õigus, Poseidon tegi ettepaneku visata kivi nagu Kalevi pojad kaugel külmemal maal. Neptunus aga ei nõustunud, kuna ta on ju ikkagi vete valitseja, ja pakkus välja, et vägevamaks nimetataks see, kes tekitab võimsama tuule ja vihasema laine vees. Neptunus pakkus omalt poolt välja, et inimesed võiksid hakata kohtunikeks. Ja nii nad tegidki.
Samal päeval kell kaks oli linn üle ujutatud ja vee peal puhus võimas, soolane, katuseid viiv tuul. Kuid see, kustpoolt linna üleujutamist alustati, on iga inimese enda fantaasia. Mina usun tänini, et üleujutust alustati hellenitele lähema külje pealt Ateena kaitsejumala Athena „auks“ nagu kunagi ammu, kui Poseidon Ateena üle ujutas, kuna ateenlased olid valinud oma kaitsejumalaks Athena. Me küll ei tea täpselt, kust üleujutust alustati, aga üks on kindel: linn oli loetud sekunditega üle ujutatud ja need üksikud katused, mis pääsesid vee käest, lendlesid sujuvalt möllava tuule jõul. Neptunus aga vaatas seda pealt ja muigas vaikselt. Miks ta muigas? Natukese aja möödudes  ütlen.
Kui te usute, et võitjaks jäi linna üleujutaja ehk Poseidon, siis te eksite. Inimesed jäid vaevu ellu ja olid väga vihased, kuna nende linn, nende kodud ja (sõja)koolid, oli üle ujutatud just nii, nagu lubab seda teha meie oma vete valitseja Ülemiste vanake Tallinnaga, kui see kunagi valmis saab. Inimesed olid tulivihased ja ütlesid võitjaks Neptunuse, mitte Poseidoni, kuigi ka kõige mõistusetum taipas, et Poseidon oli tol päeval võimsam.
Kui aus olla, siis on õige meie teadmine, et Poseidon on võimsam, aga me ei tea, et Neptunus on kõvasti kavalam ja võimas on temagi, aga kui keegi kahtleb selles, siis võluge ise vee peale katuseid viiv tuul. Neptunus ei ujutanud linna küll kunagi üle, ta hoopis kaitses linna, kasvatades nii linnakodanike austust ja usaldust. Sestap ta muigaski – aimates viha ja vaenu tõusvat inimeste valutavais südameis.
Õnneks ei pea meie siin, põhjamaal, üleujutusi pelgama, sest Tallinn ei saagi kunagi valmis ning Zeusi venna jõud meieni ei ulatu.

Kunagi talvel oli vaja kirjutada jutt kus puudub "r"-täht või algavad kõik sõnad sama tähega või on seal võimalikult palju täpitähti. Kuna mulle tundus, et "r"-tähe väljajätmine on kõige lihtsam siis selle ma valisingi.

No comments:

Post a Comment